sierbestrating
&
tuinmaterialen

Tips en Tricks

1. Hoeveel bestellen - zaag of knipverlies?
Bij Tegelhandel Boer kunt u veel materialen afgepast bestellen. Zo betaald u nooit teveel en houdt u geen grote hoeveelheden over. Toch zijn er bepaalde soorten tegels die per een vastgestelde hoeveelheid besteld moeten worden. Bij het bestellen in onze webshop worden de aantallen in de bestelmodule automatisch aangepast.
Als er gezaagd of geknipt moet worden, moet u rekening houden met zaag- of knipverlies.
Gemiddeld is 5% extra prima. Zijn er echt veel schuine kanten in uw tuin, dan is 10% aan te raden.
Komt u er niet uit? Kom gerust langs; wij helpen of denken graag met u mee.

2. Eigenschappen soorten bestrating
Soort bestrating
Kleurvastheid
Krasvastheid
Vuil/vochtopname
Natuursteen
Bluestone
+
+
+++
Vietnamees hardsteen
++
++
+++
Basalt
++++
++++
++++
Graniet
++++
++++
++
Turks hardsteen
++++
+++
+++
Natural Black
++
++
+++
Monglian Slate
+++
++
+++
Mustang Leisteen
++++
++
+++

Beton/gebakken
Betontegel gecoat
++
+
++++
Betontegel deklaag
+
+++
+
Keramiek
++++
++++
++++
Gebakken stenen
++++
++++
++++

3. Verschillende legverbanden en wildverband
Er zijn bijzonder veel afmetingen bestrating. Lang - kort,  groot - klein, vierkant - langwerpig, of diverse afmetingen door elkaar heen. Als u bestrating kiest van 1 formaat kunt u die in diverse legverbanden plaatsen.
Veel series zijn ook verkrijgbaar in een wildverband. De naam zegt al dat er een wild (lees; géén) verband zit in de manier van straten. Verwerk de stenen of tegels zoals het mooi lijkt en het komt altijd goed. De maten passen altijd mooi in elkaar. Daarom heeft u met een wildverband niet persé meer of minder zaagverlies als bij één vast afemting.
Bekijk hier de meest gebruikte soorten legverbanden en wildverbanden

4. Ondergrond
De ondergrond van de bestrating bepaald grotendeels de kwaliteit van het geheel.
Let er op dat er onder de bestrating een zandbed zit minimaal 15cm. Gebruik onder natuursteen van 3cm en de dunne keramische tegels aan gestabiliseerd zandbed. Dit ontstaat door het vermengen van een stabilisatiemortel met de bovenste laag zand. Hierdoor zal de tegel niet wippen en voorkomt u verzakken.
Betontegels mogen gestraat worden op een goed aangetrild zandbed. Gebruik voor gecoate tegels grof zand om de afwatering te verbeteren.
Voor een duidelijk stappenplan over de juiste verwerking, verwijzen zij u graag naar de website van onze leverancier via deze link.

5. Aanleg - Plaatsing
Straat natuursteen en keramische tegels altijd met een voeg van minimaal 3mm. Dit om maatafwijkingen en randbeschadigingen te voorkomen.  Deze voeg kan gevuld worden met inveegzand, inveegsplit of voegmortel.
Zorg er voor dat elke scheiding tussen tegels met gras, grind, grond, zand of iets dergelijks afgescheiden wordt met een opsluitband. Dit voorkomt het wegzakken van de tegels. En daarmee het ontstaan van grote voegen. Dit is niet fraai en het vergroot de kans op onkruidgroei.

5.1 Voegen
Sierbestrating kunt u afvoegen met een voegmortel. Hierdoor heeft u geen last meer van mieren en onkruid. Verkrijgbaar in drie kleuren: naturel, steengrijs en basaltzwart.
Deze voegmortels kunnen alleen gebruikt worden als de bestrating op een goed gestabiliseerde ondergrond gestraat is.
De voegen moeten minimaal 5mm breed zijn. Voordat u het straatwerk invoegd, moeten de voegen goed leeggehaald worden zodat de voegmortel genoeg ruimte heeft om te hechten. Bij tegels van 60x60 of groter kunt u de voeg iets breder houden. Voor elke 10cm tegelbreedte kunt u 1mm voegbreedte aanhouden, met een minimale voegbreedte van 5mm.
Gebruik bij dunne keramische tegels en natuursteen onze MST-voegmortel. Deze is erg sterk en heeft een hoge kleefkracht.
Bij de GeoCeramica en betontegels is de LM-Aqua aan te raden.
Verwerkingsvideo over o.a. voegmortels

5.2 Aanleg van een oprit
Zorg bij de aanleg van een oprit dat de ondergrond sterk is. Dit ontstaat door een goed aangetrilde laag gebroken puin (repack) van ca 15cm, met daarop ca 5cm zand. Dit voorkomt spoorvorming. Gebruik stenen of tegels van minimaal 6cm dik. Dunnere tegels kunnen breken. Let er ook op dat de tegels niet koud tegen elkaar aan komen te liggen. Anders zullen door de grote puntbelasting, scherven uit de tegels kunnen breken. De meetse tegels zijn voorzien van zogenoemde afstands-nokken. Die zorgen er voor dat er automatisch een voeg tussen de tegels komt.
Als er grind of split gebruikt wordt op de oprit, is het verstandig om hier grind- of splitplaten onder te verwerken. Deze platen werken drukverdelend en voorkomen het 'wegrollen' van het grind of split en daarmee de spoorvorming.  

5.3 Plaatsen van een border met muurblokken
Als u een border wilt maken van stapelblokken dan moet er op letten dat u de blokken niet óp de tegels lijmt maar er naast. Anders gaan de tegels door het gewicht scheef zakken. Gebruik een opsluitband of een oude grootformaat tegel als fundering. Leg deze plat in een zandbed net onder straatniveau en lijm daar de blokken op. Zodoende blijft de muur recht. Verlijm de blokken met een van onze lijmen en kitten.
Verwerkingsvideo van o.a. blokken lijmen

5.4 Plaatsen van een schutting
Bij het plaatsen van een schutting is het belangrijk dat de palen goed verankerd zijn. Daarom moeten de palen voor circa een derde van de totale lengte de grond in. Zodoende staat uw tuinscherm stevig.
Als er veel stukken puin of wortels in de grond zitten, kunt u werken met paalpunten. Deze gegalvaniseerde punten slaat u in de grond, en daar plaatst u de palen in. Eventueel kunt u beton om de paalpunt gieten voor extra stevigheid.
Als u twijfelt tussen hardhouten of geïmpregneerde palen is het misschien handig om te weten dat geïmpregneerde palen ca. 5-10 jaar meegaan. Hardhouten palen daarentegen gaan zo'n 20-25 jaar mee.
Het gat waar de paal in moet komen kunt u grotendeels maken met een grondboor. Het laatste stuk kunt u door middel van een zware hamer of handhei (palenrammer) de grond in slaan. Als de palen staan, kunt de montagebeugels in de palen schroeven waarna u de schermen aan deze beugels kunt monteren.
Er zijn ook diverse formaten gaasschermen die tussen of tegen de palen gemonteerd worden. Deze gaasschermen kunt u laten begroeien waardoor een 'groene' afscheidng ontstaat.
Verwerkingsvideo van o.a. schutting plaatsen

5.5 Plaatsing - aanleg van een vlonder
De meeste vlonders liggen aan het water. Maar tegenwoordig word er ook vaak voor gekozen om een vlonder te maken als onderdeel van het terras of bestrating. Deze twee manieren hebben een andere manier van aanpak. Ook het gebruik van composiet dekdelen wordt steeds vaker gedaan en dat vraagt wat aandacht.
1. Als eerste het vlonder langs het water
Het meeste en belangrijkste werk zit hem in de basis of fundering. De vlonderplanken worden gemonteerd op onderliggers. Deze onderliggers worden met slotbouten vastgemaakt aan palen die in de grond staan. Zorg dat de palen stevig en lang genoeg zijn en dat ze hart op hart maximaal  zo'n 70cm uit elkaar staan. Let er op dat de liggers hart op hart maximaal zo'n 60cm uit elkaar liggen. Bij composiet vlonderplanken of dunnere houten vlonderplanken (minder dan 2.8cm dik) mogen de liggers maar maximaal 40cm uit elkaar liggen. Dit voorkomt het doorbuigen van de planken. De vlonderplanken kunt u per verbinding met twee schroeven vastmaken aan de onderligger. Als u maar 1 schroef per verbinding gebruikt is de kans groot dat de planken krom trekken.
2. Dan de manier om een vlonder te maken binnen uw terras
Het verschil met bovenstaande is dat u niet perse palen hoeft te gebruiken. U kunt de onderliggers ook op grootformaat tegels liggen. Doe tussen de liggers en de tegels een rubberen tegeldrager om eventuele oneffenheden in de tegel op te vangen. Let er ook bij deze manier op dat de dragende tegels en de onderliggers niet te ver uit elkaar liggen. U kunt de maten aanhouden die eerder genoemd zijn.
3. Composiet dekdelen als vlonderplank
Als u composiet dekdelen gebruikt voor de uw vlonder dient u de onderliggers maximaal 35cm uit elkaar te plaatsen. Dit voorkomt doorbuigen. Monteer de planken met clips aan het onderstel. Hierdoor kunnen de planken vrij bewegen tijdens krimpen en uitzetten. Houd rondom het terras voldoende ruimte tussen de dekdelen en vaste elementen, zoals een muur of border. Deze ruimte is nodig zodat het materiaal uit kan zetten.

Verwerkingsvideo over o.a. de aanleg van een vlonder

5.6 Kunstgras aanleggen
Om kunstgras aan te leggen is een stevige ondergrond heel belangrijk. Zorg voor een goed aangetrild zandbed. Beter is zelfs om een laag van ca. 5cm split onder het kunstgras aan te brengen. Dit zorgt voor én een goede drainage én de ondergrond is hiermee sterker zodat er minder snel deuken in getrapt worden. Leg op het afgevleide zand- of splitbed stevig stabilisatiedoek. Vervolgens legt u daarop het kunstgras.
Om te voorkomen dat de vezels plat gaan liggen moet het gras worden ingeveegd met kwartszand. Dit geeft ook gewicht op de mat zodat het niet opwaait. Gebruik 1 zak van 25kg per ca. 5m² kunstgras. Borstel dit tegen de haren in zodat je het zand naar beneden zakt. U kunt nu jarenlang genieten van een onderhoudsvriendelijke kunstgrasmat.
Verwerkingsvideo's van o.a. aanleg kunstgras


5.7 Graszoden leggen
Als eerste moet de grond goed omgespit worden. Bij een vernieuwing van het gazon is het beste om de oude zoden onder te spitten.
U kunt de voedingstoestand van de bodem verbeteren door daarna een laagje potgrond of bemeste tuinaarde door de bovenste 10 cm van de losgemaakte grond te mengen. Goed mengen om verbranding van de jonge wortels te voorkomen. Strooi géén meststoffen op de ondergrond want de jonge wortels zullen dan verbranden.
Voordat de graszoden gelegd worden, moet de ondergrond goed vast en volkomen vlak zijn. Het beste is door het goed aan te lopen. Rollen kan maar aanlopen is beter. Daarna kan het met een hark geëgaliseerd worden.
Tijdens alle werkzaamheden mag de grond wel iets vochtig zijn, maar niet te nat.
Rol de zoden zo uit, dat deze strak tegen elkaar komen te liggen.
Na het leggen van de zoden deze stevig aanrollen of aankloppen om goed contact met de ondergrond te krijgen. Hierna zoveel water geven dat de zoden door en door nat zijn. Bij warm en zonnig weer meteen al water geven en zeker niet tot 's avonds wachten!
De eerste paar weken wel 2 à 3 keer per dag beregenen. Het gras heeft dit, zolang het nog niet is vastgegroeid, hard nodig. 's Nachts verdrogen de zoden niet. Vier tot zes weken na aanleg zijn de zoden vastgegroeid. Het gevaar van uitdrogen is dan minder groot. Vanaf nu is het bij droogte het beste om 1 keer per week 's avonds te sproeien. De eerste maand dient het gazon nog voorzichtig te worden behandeld. De zoden moeten eerst goed vastgegroeid zijn.

6. Aantallen per m²
Afmeting
Aantal per m²
Afmeting
Aantal per m²
Waalformaat 5x20
100
30x30
11
Dikformaat 7x21
68
30x45
7.5
10x10
100
40x40
6.25
15x15
45
40x60
4.17
15x20
33
50x50
4
20x20
25
60x60
2.78
20x30
17
80x80
1.56
21x28
11
100x100
1

Klantenbeoordelingen

Klantenbeoordeling
4.56/5
Tegelhandel boer in Ridderkerk, vriendelijk personeel, en je word heeeel snel geholpen hier. Er is voldoende parkeergelegenheid en een zeer grote voorraad. Als je teveel gras hebt besteld, Neemt Rien het gratis van je over. 😂😂😂 Ze hebben zelfs een rolstoel vriendelijke ingang.. Ga zo door Ridderkerk. 👍👍Lees meer reviews

Volg je ons al?